Управата на ТЕЦ Бобов дол“  излезе с официален отговор по

...
Управата на ТЕЦ Бобов дол“  излезе с официален отговор по
Коментари Харесай

ТЕЦ „Бобов дол“ отговори на Грийнпийс

Управата на Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “  излезе с формален отговор във връзка публикуваната през вчерашния ден информация от екозащитната организация „ Грийнпийс “, че Министерството на околната среда и водите е дало позволение на топлоцентралата да гори по 500 000 тона боклуци годишно при законов предел от 50 тона.

Топлоелектрическа централа " Бобов дол "  е изгорила малко над 79 хиляди тона боклуци в границите на шест месеца по време на интервал на пробно изгаряне, прецизират в известие до медиите от управата на топлоцентралата. 

Според позицията на Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ пробното изгаряне на боклуци стартира през август 2018 година, като преди този момент единственото гориво в централата е въглища.

След 14 август 2018 година Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ – след документално позволение от Министерството на околната среда и водите  - стартира пробно изгаряне на боклуци за интервал от 6 месеца при спазването на избрани условия. Тези боклуци са „ неопасни “ и се горят дружно с въглища, без да бъде променян потенциала от 630 мегавата на централата и одобрената технология, се споделя ощ в позицията на компанията.

Изпитванията са извършени на два стадия – от 12 ноември 2018 година до 2 февруари 2019 година (около 2 месеца и половина), в който интервал са изгорени 50 000 тона боклуци. Вторият стадий е извършен в интервала 21 октомври 2019 година до 19 януари 2020 година (около 3 месеца) и изгореното количество е 20 900 тона боклуци.

Общото количество оползотворени боклуци след приемането на разрешението от 14 август 2018 година е 79 325 тона. От тях 78 900 тона са изгорени по време на пробното изгаряне,  а 425 тона – по сложно позволение. За всяко употребявано количество от тези боклуци са предоставени данни за генезис, качество и количество на Регионална инспекция за опазване на околната среда и Министерство на околната среда и водите, прецизират от ТЕЦ „ Бобов дол “.

В позицията на централата се показва още, че правозащитната организация " прави свободни тълкования на това, което написа в нормативните актове, отхвърля срещи, не се свързва с нас непосредствено, с цел да изиска документи, които са й нужни, а го прави посредством медиите, не прави нещо публично потребно, а разиграва единствено безразсъден цирк пред обществото ". От ТЕЦ-а настояват, че оповестените документи демонстрират, че централата постоянно е работила законосъобразно и се кълнат, че в Топлоелектрическа централа " Бобов дол " в никакъв случай не е имало „ нерегламентирано изгаряне ” на гориво от неопасни боклуци. От централата настояват още, че няколко пъти са се опитвали да поканят " Грийнпийс " - България да посетят офиса им, с цел да им бъдат предоставени документите, които желаят, само че им било отказано.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР